VABILO NA POHOD: SORIŠKA PLANINA (MOŽIC, LAJNAR)

19/03/2024

V A B I L O
na Soriško planino (Možic, Lajnar)

KDAJ: v sredo, 03.04. 2024
ODHOD: ob 7.00 uri z avtobusne postaje Trebnje
ZAČETEK POHODA: Soriška planina
ČAS HOJE: cca 3,5 ure.
ZAHTEVNOST: lahka označena pot
OPREMA: planinska, vremenskim razmeram primerna, pohodne palice. Svetilka za ogled bunkerja.
HRANA in PIJAČA: iz nahrbtnika
PRIJAVE: do ponedeljka 01.04.2024 enemu od vodnikov
VODNIKA: Ciril 051 374 477; Marjeta 031 770 022
Soriška planina (1282 m), je eno od zimskošportnih središč v Sloveniji in je drugi najvišji alpski cestni prelaz pri nas. Planina je izhodišče označenih poti na vrhove Spodnjih Bohinjskih gora (Možic 1602m, Slatnik 1609 m, Šavnik 1574 m, Lajnar 1549 m, Dravh 1547 m) in Ratitovca.
Po Soriški planini in bližnjih rovih je med prvo in drugo sv. vojno potekala meja, med Italijo in kraljevino Jugoslavijo, imenovano Rapalska meja. Italijani so ob meji vkopali veliko bunkerjev, zgradili kasarne in ostale vojaške spremljevalne objekte, ki naj bi služili za obrambo prisvojenega ozemlja. Nekaj od tega, si bomo tudi mi ogledali, saj so bunkerji in ostali objekti kljub starosti v zelo dobrem stanju.
Opis poti:
Pohod bomo pričeli s parkirišča na Soriški planini, se mimo bunkerjev podali proti našemu prvemu cilju 1602 m visokemu Možicu. Na vrhu je bunker z železno kupolo. Z vrha je ob lepemu vremenu zelo lep razgled na Tolminsko – Bohinjske vršace, Triglav, Karavanke, Porezen, Cerkljansko hribovje, Ratitovec, Pokljuko, Snežnik itd.
Pot bomo nadaljevali po »mulatjeri« (oskrbovalna pot vojakov), se povzpeli na Slatnik, nato spust in mimo kasarne na Lajnar. Med potjo bomo lahko občudovali opevano gorsko cvetlico Avrikelj ali Lepi jeglič. Z grebena je zelo lep pogled na Baško grapo.
Sledi še spust po smučišču na Soriško planino.
Lepo vabljeni na zanimiv pohod
Ciril in Marjeta

GOR