VABILO NA POHOD – MLINARJEVA POT

20/02/2024

V A B I L O
na Mlinarjevo pot

KDAJ: v sredo, 06.03. 2024
ODHOD: ob 7.30 uri z avtobusne postaje Trebnje
ZAČETEK POHODA: Bučka pri Škocjanu
ČAS HOJE: cca 3,5 ure. S predstavitvijo mlinov pa 5 ur. ZAHTEVNOST: lahka označena pot
OPREMA: planinska, vremenskim razmeram primerna, pohodne palice
HRANA in PIJAČA: iz nahrbtnika,
PRIJAVE: do ponedeljka 04.03.2024 enemu od vodnikov
VODNIKA: Marjan 031 246 348; Marjeta 031 770 022

Vsak mlinar vodi vodo na svoj mlin, mi pa vas vodimo in vabimo na mlinarjevo pot. Mlinarjeva pot je lahko prijeten družinski izlet ali pa poučen in zabaven sprehod v naravi, združen s spoznavanjem dediščine mlinarstva. Skupna dolžina poti je 10 km. Pot je označena in primerna za samostojne oglede.

Opis poti:
Na izhodišču poti pri cerkvi na Bučki nas bo razveselil zvonček želja. Tu se prične Mlinarjeva pot in vodi v dolino do Košakovega mlina in nato ob potoku do Sedlarjevega mlina, tretji mlin na poti pa je zelo dobro ohranjen Marjetičev mlin iz prve polovice 19. stoletja. Od prvotnih treh parov kamnov, s pogonom na korce, je danes ohranjen samo še en par. V mlinu se je nekdaj mlelo pšenico, ajdo, ječmen, saj so imeli kar tri vodna kolesa, ki so poganjala dva mlinska kamna in stope. Na enem kamnu so mleli belo moko, na drugem pa ajdo in ječmen. Naprej od Marjetičevega mlina, ob levem bregu potoka, stojita Hrovatov mlin in žaga.
Od tu nas bo pot vodila preko travnika in po poti do vasi Dolnje Radulje, kjer stoji Vajsov mlin. Ta je od vseh devetih mlinov v dolini Čolniščka najlepše ohranjen in vzdrževan, zato je bil že večkrat kulisa za snemanje dokumentarnih filmov, ki predstavljajo etnološko in stavbno dediščino okoliških krajev. Ob mlinu je ohranjena tudi žaga venecijanka. Po ogledu pot nadaljujemo mimo Remičevega mlina, ki je preurejen v vikend, na mlin pa spominja mlinsko kolo, ki ga je lastnik namestil na zadnjo steno hiše.
S prečenjem travnika in potoka se po gozdu povzpnemo do lovskega doma in naprej do Bučke, kjer nas bo pot vodila mimo šole nazaj do cerkve sv. Matije.
Po poti nas bo vodil prijazni predsednik TD Bučka.
Lepo vabljeni na pohod
Marjan in Marjeta

GOR