6. Simpozij zdravstvene nege

12. maj – Mednarodni dan medicinskih sester

"Praznujmo preteklost zdravstvene nege – zahtevajmo prihodnost!"

Zbornica zdravstvene nege – Zveza društev medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije je v sodelovanju z Društvom medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Novo mesto obeležila praznovanje mednarodnega dneva medicinskih sester in 6. simpozij zdravstvene nege v Novem mestu. Osrednje slovesnosti z akademijo, ki je bila 12. 5. 1999 popoldne v Kulturnem centru Janez Trdina, se je udeležilo okoli 400 medicinskih sester iz vseh enajstih regijskih društev ter številni gostje.

Praznujmo preteklost zdravstvene nege – zahtevajmo prihodnost je bilo geslo, ki ga je ICN izbrala za praznovanje mednarodnega dneva medicinskih sester leta 1999.

Kulturni program, ki so ga pripravile članice dolenjskega društva je vseboval pravo kulturno zakladnico dolenjske dežele in njenih ljudi. Nastopili so: Tamburaški zbor osnovne šole Stopiče pod vodstvom Ladislava Brulca, otroška folklorna skupina kres pod mentorstvom Majde Nemanič, dijaki in dijakinje Zdravstveno – kemijske šole z recitalom Človek- človeku – človek z mentorico Manjo Pust, violinistka Petra Božič in harmonikar Branko Rožman in Mešani pevski zbor Krka pod dirigentsko palico Igorja Tršarja.

Večer in noč so udeleženci preživeli na Otočcu, kjer je poleg dobre kuhinje kraljevala dobra volja in razigranost glasbene skupine ter nekaterih, na to svečanost povabljenih gostov – ciganskega para in še nekaterih.

13. maj je bil namenjen 6. simpoziju. Irena Keršič Ramšak je na zelo domiseln in izviren način skupaj s temu primerno sceno predstavila sestrsko polpreteklo zgodovino v Sloveniji. Petra Kersnič je iz arhivov Zbornice društev medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije, Zbornice zdravstvene nege Slovenije in kasneje Obzornika zdravstvene nege pripravila prispevek " Rekli so..", ki je predstavljal povzetek pred mnogimi leti pa vse do danes zapisanih pomembnih misli in besed nekaterih medicinskih sester. Mag. Bojana Filej je predstavila predavanje na temo "Izzivi zdravstveni negi danes za jutri". Milena Križaj je s predavanjem " Zdravstvena nega – pomemben faktor kakovosti v tretjem življenjskem obdobju" obeležila mednarodno leto starejših.

Dopoldanski program so s pesmijo zaokrožile članice pevskega zbora Doma starejših Novo mesto pod vodstvom Marjane Dobovšek.

Zaključek praznovanja in 6. simpozija je potekal na Trški gori, kjer so gostiteljice pripravile v dušo in telo segajoč in neponovljiv kulturni in družabni program. V romarski cerkvi Marijinega rojstva je Matej Burger izvedel orgelski koncert, medicinska sestra Anica Macele Kolar pa pesniški recital ob spremljavi kitarista zdravstvenega tehnika Mateja Kocjančiča. V Krkinem hramu je odmevala dolenjska pesem, melodije Henčka Burkata in slišale so se besede; bilo je lepo – preživeli smo dva dneva, o katerih se bo še dolgo govorilo.

Povzeto iz: Utrip VII. številka 6. junij 1999

GOR