50 let DMSBZT Novo mesto

»Ohranimo sledi«

Brez priznavanja in spoštovanja minulega časa in naporov, ki so jih ljudje vzajemno vlagali vanj, ne moremo sanjati o prihodnosti. Pol stoletja organiziranega delovanja ni kratka doba. Nekatere podobe se nam zdijo cele in jasne, druge pa že izginjajo kakor v meglici, zapisane samo še v spominih peščice ljudi.

Ohranimo sledi, smo poimenovali svečano akademijo, ki smo jo ob 50 letnici ustanovitve Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Novo mesto, 23. aprila 2013, pripravili v Kulturnem centru Janeza Trdine.

Dobrodošlico za obiskovalce je v avli Kulturnega centra pripravila otroška folklorna skupina Kres pod mentorstvom gospe Majde Nemanič.

S kulturnim programom, ki ga je z izbranimi besedami povezovala gospa Irena Papež Potočar, smo se želeli zahvaliti vsem medicinskim sestram v naših krajih. Veliko jih je, medicinskih sester, ki so s svojim delom pustile viden pečat v stroki zdravstvene nege, ne samo v domačem, temveč tudi v širšem slovenskem prostoru.  Mnogo jih je neimenovanih, ki dan za dnem že več kot pol stoletja z vsem srcem humano opravljajo svoje poslanstvo, pa  za svoje požrtvovalno delo nikoli niso prejele posebnih nagrad in zahval. Pokloniti smo se želeli tudi njim. Posebna zahvala je bila namenjena predsednicam, ki so vodile društvo skozi pet desetletij in s svojimi prizadevanji pustile neizbrisen pečat v društvenem delovanju.

Na pot spominov smo se odpravili z Alenko Godec, ki nas je  s svojim izjemnim glasom ob klavirski spremljavi Jake Puciharja, začarala  v neko drugo dimenzijo.
Slavnostna govornica gospa Darinka Klemenc, predsednica Zbornice – Zveze, je v svojem nagovoru pohvalila naša prizadevanja za prepoznavanje lastne regijske poklicne identitete in zgodovinskega razvoja stroke; saj smo našli »svojo« Florence Nightingale ali Angelo Boškin, ki v našem okolju predstavlja ključno osebo, Marijo Tomšič, prvo zaslužno za strokovno prepoznavnost regije.

V čase Marije Tomšič, ki je svoje življenje posvetila zdravstveni negi bolnikov in vzgoji negovalnega kadra  je zbrane  popeljal  recital, ki so ga pripravili: Zdenka Seničar s poezijo Mirana Jarca, Jakob Piletič, Jožica Prus za klavirjem, Sara Berkopec z violino in Marjeta Berkopec v vlogi Marije Tomšič. Besede Marije Tomšič so kljub arhaičnemu jeziku zvenele tako zelo znano in izjemna je bila energija, ki je valovala med nastopajočimi in publiko. Oziroma kot bi rekel Miran Jarc: »Nocoj je čudno dober večer: kdor bi stopil vanj z menoj, bi pozabil na stvari tega sveta. Nocoj je čudno dober večer, večer oživljajočih se legend…«

Skupno druženje s pogostitvijo v avli Kulturnega centra je bil prav poseben dogodek. Marsikatera solza se je utrnila ob snidenju nekdanjih sodelavcev, ki se že vrsto let niso videli. Veselje je bilo opazovati različne generacije medicinskih sester med obujanjem starih spominov na skupna službena leta. Vse dogodivščine službenih dni namreč niso za objavo, čeprav se  jih je  tako lepo spominjati.

Da bo pet desetletij življenja in dela medicinskih sester na Dolenjskem, Beli krajini in Posavju ostalo zapisanih in ne bo odšlo v pozabo, smo  izdali jubilejni zbornik Ohranimo sledi.  V zborniku so zbrane dragocene, skoraj pozabljene zgodbe ljudi, ki so svoje delo posvetili skrbi za sočloveka.  Zbrali smo zgodbe o ljudeh, ki so verjeli v svoje poslanstvo in tlakovali pot po kateri stopamo danes, saj so, zazrti v prihodnost, imeli idejo, željo in vizijo o organiziranem delovanju, ki bo medicinskim sestram v naših krajih dajalo oporo, spodbudo, ugled in dobro ime. Dediščina se vpisuje v naše gene, nas determinira, zaznamuje in ne moremo ji uiti, zato smo objavili tudi zgodbe o ljudeh, ki danes dodajamo društvenemu delovanju svojo noto, svoj pečat. Neprecenljive so porumenele fotografije, ki so jih za objavo posodile upokojene medicinske sestre. Objavili smo tudi foto utrinke današnjih društvenih aktivnosti.

V imenu medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov, ki pripadamo regijskemu strokovnemu društvu, se zahvaljujem  vsem sponzorjem in donatorjem, ki so omogočili, da smo našo častitljivo obletnico počastili s svečano akademijo in z izdajo zbornika.

Jubilejni zbornik je v celoti dostopen v pdf obliki pod rubriko založništvo.

GOR